Много адреналин и интересни обрати в четвъртото издание на Home Mountain Bike Cup

На 8-9 октомври „домашната“ на софиянци планина се превърна в арена на много оспорвана и интересна надпревара в две дисциплини на планинското колоездене. Витоша прие Home Mountain Bike Cup – петия, финален кръг от Българските серии по Спускане за 2016, както и предпоследния четвърти кръг от сериите по Кроскънтри Олимпик.

Състезанията бяха изключително интересни и предизвикаха някои от най-добрите родни колоездачи в оспорвана надпревара по скоростните и каменисти трасета над Драгалевци. Организаторите от Консепт Криейтив и Велоклуб Мамут се бяха постарали много с подготовката на трасетата и те бяха наистина много предизвикателни и интересни.

Във финалния решаващ кръг от Българските Даунхил Серии се включиха точно 100 участника от цялата страна, които премериха сили по почти 2-километровото скоростно трасе за спускане от Бай Кръстьо до Драгалевци.

Росен Ковачев

Много интересен бе финалът при мъжете, където най-добро време от 2:23.76 мин. успя да постигне дългогодишният шампион на България Росен Ковачев, за когото това бе първия златен медал за сезона. След него се наредиха две от талантливите млади надежди на родното колоездене – на 17 и 18 години – Денислав Ангелов и Валентин Тенев, които се класираха на 2 и 3 място, побеждавайки състезатели с много по-голям опит от тях. Това не успя да промени особено крайното класиране в сериите, но подсказва за много интересно развитие в следващите издания на турнира.

При юношите поредна победа извоюва Валентин Иванов от Благоевград, който успя да постигне изключително добро време от 2:30.69 мин., което би го наредило на 7-ма позиция в категорията на мъжете! С тази си победа Валентин заслужено стана шампион в сериите по спускане на България за 2016, част от държавния календар на Български Колоездачен Съюз.

Виктория Генова

При дамите най-бърза бе младата надежда от Riders United – Виктория Генова с време 3:10.03, а при мъжете над 30 Димитър Гайдов, заслужи своята 5-а поредна победа в сериите с време 2:38.39.

Александър Алексиев-крос-кънтри Home Mountain Bike Cup

В състезанието по крос-кънтри надпреварата за призовите места също бе много оспорвана и интересна, а в категорията на мъжете буквално до последния момент не беше ясно кой ще победи. В крайна сметка 7-те обиколки по 3-километровия кръгов маршрут най-бързо успя да направи Александър Алексиев с време 1:25:39.12 и преднина от 1:04.8 мин. пред основния си опонент Емил Стойнев, който остана втори. Трети се класира Максим Георгиев. При дамите първа стана Ася Мицева, следвана от Уенди Гловър и Мария Боянова.

xco

Петият финален кръг от Кроскънтри Олимпик шампионата ще се проведе следващата неделя в Шумен и се очаква да бъде решаващ за крайните резултати. Награждаването на Българските Колоездачни Серии за 2016 година ще се проведе по време на фестивала Дни на предизвикателствата на 11-13 ноември в УАСГ, където всички са поканени.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори