3 Март – изкачване на връх Шипка с колела

За поредна година се организира изкачване с велосипеди на връх Шипка по случай Освобождението на България от турско робство (или присъствие според някои).

Всички родолюбци на колела са добре дошли на това събитие. И макар заглавието му да е Шипченска епопея 3 Март 2016 – изпитание на силата и духа, при добри атмосферни условия, изкачването е много приятно и не особено трудно. На миналогодишното събитие времето беше много приятно и слънчево, а сутрешния дъжд спря точно за събирането на всички. Малко повече вятър на самия връх не беше способен да уплаши никого.

Най-голямото предимство на този тип изкачване е, че на този ден проходът се затваря за преминаване на моторни превозни средства и хилядите, желаещи да се изкачат на върха, се оказват блокирани в колони от автомобили, чакащи с часове, а празникът се помрачава от трудното придвижване и изхабените нерви. Следват няколко часа катерене пеша и още толкова връщане. Велосипедът се явява възможно най-бързият, приятен и добър начин за транспорт на този ден.

Както всеки път се организират две групи за щурм на върха – южна и северна. Южната по традиция е по-голямата и тръгва от сборен пункт – ОMV Казанлък (Източен вход на града) в 10:00ч. Потеглянето е в 10:30. Можете да се включите и от гр. Шипка за самото изкачване като групата от Казанлък пристига там в 11:20ч. и в 11:30ч. всички заедно потеглят към върха.

Северната група потегля от бензиностанция Лукойл след хотел Габрово. Часът ще бъде определен в последствие, така че двете групи да пристигнат заедно на паметника.

Както е написал Васил Рачев – инициатор на събитието, който е помислил за всичко: „Привет на всички юнаци обичащи нашата родина! Започваме организация по повод Националния празник на нашата Родина! Основната движеща сила на това мероприятие ще бъдем ние велолюбителите. Ще го направим, както ние си знаем с колела до връх Шипка. Няма такси за участие, няма спонсорство, няма организиран транспорт и лекарски екип. Всеки сам си поема разходите. Всеки сам предприема участието си и носи отговорност за своите действия.

Това мероприятие го правим така, както ни харесва на всички! Затова сме отворени към всякакви идеи и предложения. Нека любовта към Родината да ни направи единни и нека разпространим любимият ни спорт колоезденето, като начин на предвижване. Приветстваме и каним всички, заедно да развеем Българското знаме на връх Шипка! Да се преклоним пред борците за свобода! Да извикаме НЕ на тези, които лишават децата ни от бъдеще в Родината!!!

Каним всички юнаци, мераклии, любители, спортисти, туристи… уважаващи този велик празник, които с удоволствие искат да се включат в честването през 2016г. , да заповядат със своите велосипеди…“

Може да прочетете още за събитието във Фейсбук. https://www.facebook.com/events/450120731859869/

За по-голямо удобство там има създадена таблица, в която всички желаещи могат да се запишат и по този начин да намерят транспорт до сборните пунктове.

Колоездачен клуб Velocity организира велопоход директно от София на 2 Март. Целта им е всички желаещи, които ще се включат, да стигнат на ход също до язовир Копринка, откъдето да потеглят за Казанлък на следващата сутрин. https://www.facebook.com/events/248944525437107/

Цветан Близнаков

Цецо е един от най-запалените шосейни колоездачи. Той използва всяка свободна минута, за да кара из пътищата на България, а през уикенда рядко ще го откриете в София. Голямата му страст са бреветите, като още в първата си година мина всички бреветни дистанции от 200 до 1200 км, а през 2015 изпълни една своя голяма мечта. Той участва в най-популярния бревет в света – Париж-Брест-Париж и в рамките на по-малко от 80 часа измина внушителните 1230 км. Цецо пише статии, с които има една-единствена цел – да запали колкото се може повече хора да карат колело и да осъзнаят, че всеки може да стигне до неговите постижения, нужни са само желание и любов към спорта.

Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори