10 причини да се запалите по електрическите велосипеди

Може би са поредната авангардна щуротия, която се появява от нищото и също толкова бързо и безславно си отива. Може би ги презирате и смятате, че са за някакви слаботелесни колоездачи. Каквото и да е отношението ви към електрическите велосипеди те вече са тук и набират все по-голяма популярност. Значителният ръст на продажбите в Европа вече е факт. Европейските и китайските производители на електрически колелета пробиха и трудния щатски пазар, където според някои издания, продажбите са се увеличили с цели 70%. Спад на интереса към тях не се и очаква в близко бъдеще. За някои хора нарастващият интерес към е-байковете е заплаха, защото си мислят, че с тях хората ще намалят физическата си активност. Но няма нужда от подобни страхове. Електрическите колелета не са тук, за да „спестят“ движението ни. Те са тук за да го подобрят. Ние ще ви изброим 10 причини, заради които си струва да инвестирате в електрическо колело.

1. Електрическите колелета улесняват педалиранетo

Като цяло, те са обикновени велосипеди, но със захранвано от батерия „спомагане при въртене на педалите“. Когато прекрачите рамката и още с първото натискане на педалите се активира малък мотор, който ще ви помогне да изкачите стръмния връх с тежка раница на гърба, или пък да се насладите на трудните пътеки без да изцедите организма си до последно. Технически, тези колелета се наричат „pedelec”, и когато ги управлявате, усещането е като при нормално колело, но още по-хубаво. Контролираш скоростта по същия начин, но се чувстваш наистина силен и ускоряваш лесно.

Някои електрически велосипеди разполагат с бутон на кормилото си, чрез който се активира моторът, независимо дали въртите педалите, или не. Те са различен клас и очевидно не ни доставят истинско колоездачно удоволствие. Дори има области в Европа, където са забранени напълно. Любопитен факт според някои изследвания сочи, че хора, които са имали от този тип електрически превозни средства, днес прибягват до покупката на „електричка“ с подпомагане при въртене на педалите.

2. Достигат доста бързо до желаната дестинация

Колкото по-силно натискаш педалите, толкова по-голяма помощ получаваш, и толкова по-бързо стигаш до финалната точка. С електрическото колело ще „долетим“ пъргаво до дестинацията си, но те не са мотоциклети. Не можете просто така да полетите с 75 км/ч. Двигателят ще спре да помага щом достигнете 25 или 45 км/ч – зависи от модела. Ето така ще спестите време за достигане до офиса или дома, избягвайки задръстванията и висенето по светофарите във всеки един по-голям български град. Въпрос на личен избор е нивото на подпомагане от страна на двигателя. Посредством контролер на кормилото си определяте степента на мощност. При по-слабо спомагане ще изминете по-дълго разстояние, докато при най-мощния режим ще изкачите и най-стръмния баир около вас.

3. С тези колелета ще карате много повече….дори ако по принцип карате много

След покупката на електрически велосипед има вероятност драстично да се увеличи честотата на излизане с него. Според проучване сред около 2000 души по света, преди да си купят е-байк, 55% от анкетираните са карали колело поне по веднъж седмично. След покупката, този процент скача до 91. Изводът е ясен. Дори и най-тренираните атлети изпитват усещане за умора, а връщането им на колелото може да е болезнено. Ако притежавате електрическо колело, ще изпитате същото удоволствие от колоезденето, но ще дадете на краката си нужната доза почивка. Бързото придвижване е полезно и ако времето ви е кът. За хора, които не карат често, тези велосипеди отварят един нов свят. Идеални са за повишаване на издръжливостта на притежателите им, защото ще ги улеснят и мотивират да изминават немислимо досега разстояние, което постепенно ще се увеличава. Както се казва, апетитът идва с яденето.

4. Вече има електрически велосипеди за всичко

Който и стил колоездене да назовете, вече има електрическо колело за него. Дори и да нямате грам интерес към шосейното колоездене, може да ви допадне даден модел – семеен, или карго е-байк, който да си карате без проблем с 25 км/ч. Има електрически fatbike, товарни колелета, туристически, планински твърдаци и мекици, дори вече и истински спортни шосейни бегачи.

5. Те са много по-рентабилни за дневните градски преходи, сравнено с колите

Ето един довод, с който ще се съгласи всеки един колоездач: хората купуват електрическо колело, за да намалят пътуванията си с автомобил. Проучване веднага потвърждава този довод. 28% от отговорилите на запитването изтъкват точно тази причина, за купуването на своя е-байк. Сред другите причини, които се споменават, са възможността за пренасяне на багаж, или возене на децата, като в същото време избягваш проблемите с паркирането и трафика. Още един голям плюс е, че ако ходите на работа с електрически велосипед, не е нужно да се преобличате след карането до работното място, защото с него, казано буквално, хвърляте много по-малко пот докато се придвижвате. Според проучванията, в повече от половината случаи на придвижване до работа, разстоянието е по-малко от 16 км, при доста пътуващи това разстояние е дори под 10 км. При нас, тези разстояния до работа са възможни в столицата или в някои от по-големите областни градове. В останалите градове километрите са още по-малко и докато се усетите, вече сте стигнали офиса без да се задъхате.

6. Все пак, с електрическите колелета се упражнявате, защото въртите педалите. А педалирането е добро за вашето здраве.

Е-байковете вършат част (или ако ги изцедите – доста) от работата ви. И все пак въртенето на педалите си е упражнение, особено за хората, които водят уседнал начин на живот. При направен опит с 20 души с наднормено тегло, които са карали електрически велосипед три пъти седмично за по 40 минути, същите са подобрили нивата на кръвната си захар и са свалили няколко килограма в рамките на един месец. Много хора не са в достатъчно добра форма, за да направят достатъчно продължително каране с обикновено колело и да усетят резултата от движението. Използвайки електрически велосипед, те имат нужната помощ, за да карат достатъчно дълго, че да имат полза от колоезденето. Казано накратко – с тях по-бързо и лесно ще влезете във форма. Дори и достатъчно тренирани хора могат да имат полза от карането на е-байк. Вярно е, че се горят значително по-малко калории (горе-долу наполовина от карането на обикновено колело), но все пак е повече изразходена енергия, отколкото ако седим на седалката на колата.

7. Батериите на електрическите колелета стават все по-добри

Към този момент, според мощността на мотора, спецификата на терена, теглото на водача, както и от обема на батерията, изминатите разстояния с едно зареждане варират между 50 и 160 км. Ако се движите на режим „турбо“ цял ден, например, ще изцедите батерията доста по-бързо, отколкото ако ползвате по-лек и икономичен режим. Някои марки предлагат опция за поставяне на втора батерия, която да удвои максималния преход на колелото. Междувременно производителите започват да предлагат все по-добри и по-усъвършенствани акумулатори.

8. Не са евтини, но ще ви спестят пари

Наистина, не можете да си купите евтино електрическо колело. Или поне не от официален дилър, или магазин. Но както повечето собственици на е-байкове, ако и вие държите по-дълго време колата си в гаража, ще спестите пари от амортизация и гориво. Тук дори не споменаваме положителните ефекти на колоезденето върху здравето и спестените пари за лекарства. Цените им варират в широки граници. Можете да си вземете и модел за около 2500 лв., но цените на хубавите и качествени модели с мотори Shimano, Bosch, Yamaha, a вече и с новия играч на пазара TQ, започват от 4000 лв., а горната граница е доста висока и има тенденция да се покачва. Батериите са литиево-йонни, а периферните компоненти на колелетата са от висок клас.

9. Те са бъдещето на транспорта

Вече всеки може да изброи поне няколко основни производителя на електрически велосипеди. А буквално поне още две дузини по-малки са в тази игра. Дори вече и автомобилните компании се канят да навлязат в този сегмент. Ford показаха в Сан Франциско проект за свое електрическо колело, а други фирми започват да опипват почвата. Те осъзнават пренаселването и задръстването с коли на големите градове. Затова и опитите им да започнат да произвеждат конкурентно способни електрически колелета би бил напълно оправдан.

10. Не е възможно да ги карате без усмивка

Това е самата истина. Всеки, който се качи да пробва електрически велосипед, неминуемо издава еуфорични звуци, забавлявайки се още с първия натиск върху педалите.

Постепенно и в България интересът към електрическите велосипеди се повишава, а ако и вие се интересувате от темата, то вашето място е ekolelo.bg – специализиран български портал за електрически велосипеди. Можете дори да се свържете с техния екип и да си уговорите безплатна консултация.

 

А ако искате да научите повече за историята на електрическите велосипеди и бурното им развитие в последните 10 години, вижте следващото видео:

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори