10 причини да обичате зимното колоездене

Студено, мокро, снежно, тъмно - само причини за каране на колело през зимата!

Мразовити сутрини, тихи пътеки и простичката радост от гореща напитка след студеното каране са само три от малките удоволствия, които може да откриете в карането на колело в зимните месеци.

Вижте кои са другитe:

1. Ясни и студени сутрини

Първо и преди всичко, няма нищо друго като удоволствието от карането в перфектен зимен ден. Трудно може нещо да бие колоезденето по горски и планински пътечки със скреж по листата и дърветата, а дъхът ти да образува облачета докато слънцето озарява всичко като в прекрасен документален филм.

2. Неочаквани срещи с дивата природа

През зимата голяма част от карането е в тъмните часове на денонощието, когато шансът за неочаквана среща с дивата природа е по-голям. Чудите се какъв е този звук или дали има нещо в тези храсти? Леко напрежение и трепетно любопитство са приятно допълнение към преживяването. Е, нека все пак бъдем и предпазливи, ако видим нещо голямо задаващо се към нас 🙂

3. Ставаш НАИСТИНА добър в почистването на велосипеда и екипировката

Карането през зимата, независимо от типа колоездене, неизменно означава, че ще имате да почиствате велосипед и себе си след всяко каране. Хубавото на цялото това нещо е, че ставате истинска машина в почистването – сваляш панталона, слагаш мократа екипировка в пералнята докато почистваш байка, зареждаш светлините, смазваш веригата и си готов да потеглиш отново!

4. Ще ти трябва повече екипировка

Да, зимата е периодът, в който се нуждаеш от всякакъв вид екипировка, защото времето постоянно се мени и трябва да си подготвен за студ, влага, вятър и какво ли още не.
Тук на помощ може да дойде и раница за колоездене. Вижте различни видове раници!

5. Толкова е тихо

Студеното време ще се погрижи затова повечето хора да спрат временно с колоезденето (и ние не разбираме защо!). Това обаче значи единствено, че пътищата и планинските пътеки са изцяло за теб. Няма да търсиш място за паркиране, няма да предупреждаваш други колоездачи, че идваш, когато опитваш да ги задминеш – все позитиви.

6. Ще изгорите допълнителни калории

Най-вероятно сте чували, че в студеното време се горят повече калории в сравнение с топлото време. Термогенизисът е част от причината. Тялото си знае работата и за да поддържа правилната си температура гори повече калории. Това значи, че действително спортуването в зимни условия значи изгаряне на повече калории. Все пак, това пък не значи да сте по къс ръкав. Това би довело по-скоро до хипотермия и контузии.

7. Ставате по-мощни

Карането в студа ви прави по-здрави и мощни по два начина.

Първо, психически. Ако можете да се мотивирате да излезете и да карате на минусови температури и при наличие на дъжд и сняг, значи когато времето стане хубаво, просто няма какво да ви уплаши.

Второ, прави ви по-здрави и физически. В допълнение към горенето на калории, някои изследвания показват, че хората, които се подлагат на по-ниски температури, в последствие не усещат толкова студа и се чувстват по-комфортно в зимните месеци в сравнение с другите хора. Освен това те не треперят толкова, което е добра новина за запазването на енергията.

8. Ще оценявате топлата храна повече

Не само че топлата храна след каране в студа е истинска наслада, особено ако говорим за супа или горещ шоколад, но тя и ни се полага!

Все пак, установихме, че горим повече калории, така че сме длъжни да хапнем хубаво, за да дадем достатъчно енергия на тялото си.

9. Радостта от небрежното хвалене

„Какво прави през уикенда?“, „Ами, нали знаеш, покарах колелото, нищо особено, 100 километра по заснежени пътеки из Витоша“. Нека признаем, обичаме да се хвалим с постиженията си и в случая, със своята „лудост“. Така най-вероятно си мисли колегата ви, който обаче тайничко ви завижда, защото е прекарал уикенда на дивана.

Зимата предлага отлични възможности за хвалене, а и нали знаете, че ако не покажете карането си в Instagram, значи не се е случило!

А следите ли Velocafe.bg в Instagram? Ако не, веднага поправете тази грешка!

10. Заслужената ваканция

Ако постоянно карате колело през зимата, то една ваканция определено звучи като заслужена почивка, в която с чисто сърце може да релаксирате. А защо пък да не съчетаете ваканцията с още малко каране…?

По материали на Bikeradar.com

А ако искате да разберете още за колоезденето в зимно време, вижте други статии по темата:

Какво може да ви мотивира най-силно да карате колело през зимата
Каране на колело в зимни условия

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори