Фрум покори легендарния Мон Верту и направи огромна крачка към спечелване на Тура

Крис Фрум направи огромна крачка към спечелването на юбилейното стотно издание на Тур дьо Франс, след като спечели най-дългия етап до легендарния Мон Верту. Състезателят на Sky измина разстоянието от 242 километра за впечатляващите 5 часа 48 минути и 45 секунди като въпреки тежките изкачвания разви средна скорост от 41.7 км/ч.

На 29 секунди зад Фрум остана вторият Наиро Кинтана (Movistar). Трети завърши Микел Ниеве (Euskaltel), който заедно с четвъртия Хоаким Родригес (Katusha) бе на 1:23 минути зад Фрум. Големият конкурент на британеца – Алберто Контадор завърши на шесто място с 1:40 минути пасив и по този начин вече изостава на 4:25 минути в генералното класиране.

Първите часове на 15-ия етап минаха в много бързо темпо, а първият, който направи мощна атака бе Силван Шаванел, който зарадва поне малко местните фенове навръх празника на Франция. Неговите сили обаче бързо свършиха и в началото н а изкачването на върха той бе задминат от Ниеве, към когото пък скоро се присъедини и Кинтана.

По това време основната група, която първо бе водена от Movistar, а после от Sky, бе на 55 секунди. Авансът на водачите се топеше, но и колоездачите в основната група ставаха все по-малко, след като повечето не успяваха да издържат на високото темпо, наложено от Sky в лицето на Фрум и Ричи Порт. 8 километра преди финала групата бе от само трима – Фрум, Порт и Контадор, на 31 секунди зад Кинтана и Ниеве.

Малко след това Фрум направи невероятна атака, с лекота си осигури сериозен аванс пред Контадор и испанецът вече не можеше да стигне до конкурента си. В същото време пък Ниеве изостана в борбата с Кинтана и така постепенно се оформиха две двойки в челото – Фрум и Кинтана, както и Контадор и Ниеве.

По почти цялото изкачване Фрум и Кинтана караха рамо до рамо и изглеждаше, че колумбиецът може и да спечели етапа. 1.3 км преди финала обаче неговите сили не издържаха , Фрум натрупа преднина и в крайна сметка спечели най-дългия етап на Тура с 29 секунди пред Кинтана, който пък е новият носител на бялата фланелка.

„Това е най-голямата победа в кариерата ми. Тази височина значи толкова много за историята. Точно в стотното издание не си го представях да спечеля“, заяви Фрум след успеха. „Моята главна цел днес повече бе да увелича преднината в класирането отколкото да спечеля етапа. Мислех, че ще дам победата на Кинтана, защото той бе много добър, когато се присъединих към него в челото. Но в последните 2 километра видях, че той се изморява, така че се насочих към победата.“

Топ 20 в генералното класиране:

Totop

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори