Фрум взе жълтата фланелка след страхотна победа в осмия етап на Тур дьо Франс

Един от големите фаворити на Тур дьо Франс Крис Фрум изчака осмия етап на състезанието, за да запише първата си етапна победа, а с това и да облече жълтата фланелка на лидер в Тура.

Британецът бе над всички в първия изцяло планински етап като завоюва победата главно на второто от двете големи изкачвания по 195-километровото трасе в Пиренеите.

Етапът бе изключително успешен за отбора на Sky, който потвърди доминацията си в света на колоезденето. Тимът направи двойна победа, след като втори завърши съотборникът на Фрум Ричи Порт.

„Тазманийският дявол“ Порт помогна много на своя съотборник и приятел Фрум като задържа зад себе си основните му конкуренти и позволи на фаворита да натрупа добър аванс. В крайна сметка Фрум завърши на 51 секунди пред Порт, а трети остана Алехандро Валверде от Movistar на 1 минута и 8 секунди, следван плътно от холандското дуо Бауке Молема и Тен Дам.

Испанецът Алберто Контадор от Saxo-Tinkoff, който е считан за най-големия конкурент на Фрум за победата в Тура, не се справи особено успешно с последното изкачване и финишира с пасив от 1 минута и 45 секунди. Цялото класиране можете да видите ТУК!

В класирането 28-годишният Фрум води пред Порт с 51 секунди. Валверде е трети на 1:25 изоставане, а Контадор е седми на 1:51 минути.

„Не мога да бъда по-щастлив. Наистина беше много нервна седмица до сега, но отборът свърши фантастична работа през първата седмица, за да сме в такава силна позиция“, заяви Фрум. „Да спечеля етапа и Ричи да е втори е сбъдната мечта.“

Деветият етап в неделя е от Сейнт-Жирон до Банерс-дьо-Бигор и включва пет изкачвания, така че Sky може да увеличи преднината си преди първия почивен ден в понеделник.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори