Трентин спечели 14-ия етап на Тур дьо Франс, без промени в класирането

Матео Трентин спечели 14-ия етап на Тур дьо Франс и по този начин прекъсна сушата на Италия от 3 години без етапна победа. За последно Алесандро Петаки бе спечелил етапа в Реймс през 2010, но състезателят на Omega Pharma-QuickStep сложи край на неприятната серия, след като изпревари с по-малко от едно колело Михаел Албазини (Orica GreenEdge) в дългия 191 километра етап до Лион.

Всички фаворити пък завършиха заедно в основната група и така в топ 10 на генералното класиране не настъпиха никакви промени.

15 километра преди финала Жулиен Симон (Sojasun) направи самостоятелна атака и изглеждаше, че ще стане първият французин, спечелил етап на юбилейния Тур. В последните 2 километра обаче той не издържа на темпото и бе застигнат от няколко колоездачи от преследващата група, включваща 18 човека.

Тази група бе водена от победителя от втория етап Ян Бакелантс (RadioShack), но той бе задминат от Албасини 200 метра преди финала. Швейцарецът сякаш бе направил достатъчно, за да завоюва победата, но буквално в последните метри дебютантът на Тура Трентин го изпревари с много високо темпо. Андрю Талански от Garmin-Sharp пък остана близо зад двамата на трето място.

Това означава много за мен. Това е първата ми професионална победа след две години в основната група“, заяви след успеха Трентин, който дели една стая с лидера на Омега Марк Кавендиш и е един от ключовите му помощници в тура.

Винаги съм имал добър спринт и работейки с Марк (Кавендиш) прихванах едно-две неща. Вчера работихме много здраво за Марк и днес опитах да запазя енергията ми за изкачванията. Но не беше лесно към края с атаката на Симон. Мислех, че сме изпуснали шансовете си.“

Това е четвърта етапна победа за моя отбор и първата за италианец тази година и в последните три години, така че съм наистина щастлив“, допълни 23-годишният колоездач.

Основната група пристигна със 7 минути след победителя като фаворитите в Тура запазиха сили за неделния ключов етап до Мон Верту. Легендарният етап е най-дългият в Тура, с най-много изкачвания и е чакан с огромно нетърпение, тъй като може да отговори на много въпроси за крайния изход на Тур дьо Франс 2013.

Класиране в топ 30 на етапа:

Etap

Топ 30 на генералното класиране:

General

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори