Майка със солова победа на Турмале

Без сериозни промени в генералното класиране

Рафал Майка (Tinkoff-Saxo) донесе малко радост в лагера на Tinkoff-Saxo, печелейки по безапелационен начин 11-ия етап на Tour de France, белязан от изкачването на Турмале.

Полякът направи феноменален дебют в Тура през миналата година, завършвайки с две етапни победи и бялата фланелка на червени точки, а днес отново демонстрира класата си.

Той атакува от откъснала се група от осем колоездачи, увеличи аванса си по спускането преди да го затвърди с перфектно представяне по финалното изкачване от трета категория.

Дан Мартин (Cannondale-Garmin), който по-рано се присъедини към откъсналата се група със солова акция, завърши втори с пасив от една минута, а германският шампион Емануел Бухман (Bora-Argon 18) бе следващият най-бърз от групата, завоюявайки място в топ 3.

“Победата е за моите съотборници, за Иван Басо, който сега си е у дома и за Даниеле Бенати, който катастрофира днес. И също за моето семейство, което винаги е близо до мен и за съпругата ми, която ми дава много сили”, заяви Майка, който до края на Тура ще продължава да подкрепя Алберто Контадор в трудната мисия на испанеца да спечели състезанието.

След феноменалното си представяне в етап 10, днес лидерът Крис Фрум (Sky) проведе спокоен етап и в крайна сметка в генералното класиране не настъпиха някакви сериозни промени. Фрум завърши девети на 5:21 минути зад Майка като с него бяха още Контадор и Валверде.

Големите губещи бяха от Astana, които задаваха темпото по изкачването, но в последствие Винченцо Нибали загуби контакт с групата на жълтата фланелка и отново загуби ценни секунди, с които се лиши и от мястото си в топ 10 на класирането.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори