Двама българи спечелиха лидерските фланелки в пролога в Слънчев бряг

 

Двама ​българи спечелиха лидерските фланелки в пролога на стартиралия днес в Слънчев бряг силен международен колоездачен тур „Мемориал Димитър Янков“. Младежките национали на пловдивския колоездачен клуб „Цар Симеон 1898“  Николай Генов и Адриан Беев грабнаха първите места в своите серии на атрактивния пролог по улиците на морския курортен комплекс и заслужено облякоха екипите за активност и за катерачи. Генов и Беев демонстрираха много добра тактика и спортна форма по атрактивното трасе и с отлични финални спринтове отвяха конкурентите  си от традиционни силните балкански школи в колоезденето – сръбските „Партизан“ и „Металак“, каткто  и „Динамо“ от Букурещ. Румънецът Лулиан Гаче също облече третата лидерска фланелка.

Иначе 12 отбора от 6 нации се пуснаха днес в престижната надпревара, която се провежда за трета поредна година в памет на известния бизнесмен, общественик, доайен на съвременния български туризъм Димитър Янков. Заради обилните дъждове и бури в цялата страна вчера два от отборите, които предварително са заявили участие, не пристигнаха, но и така състезанието се очертава като много силно и привлича вниманието на много туристи и гости.

Така точно 67 колоездачи ще застанат на старта следобед в центъра на Несебър, от където тръгва първия етап от състезан​ието.

 Той е с дължина на трасето 86 километра и ще премине от Несебър през Ахелой, Каблешково, Брястовец, Рудник и обратно. 
И тази година стартът е четиридневен и освен пролога, включва още три състезателни етапа, като общата дължина на трасето е над 250 км с  два общи старта, както и атрактивен колокритериум по алеите на курорта в последния състезателен ден от надпреварата – за купа „Казино Хризантема“.  

IMG_0065
Старт-финалът на колокритериумът в неделя пък е пред емблематичния хотел „Хризантема“, като мястото не е избрано случайно. Хотелът е известен със своята „зелена алея на спортната слава“, в която се извисяват борчета, засадени от легендата в световното колоездене Еди Меркс – най-добър колоездач в историята, и от българската олимпийска шампионка Румяна Нейкова. Критериумът обаче няма да бъде валиден за крайното класиране, а ще бъде повече за атракция на гостите на курорта и състезателите. 
Международният колоездачен съюз U.С.I. определи българина Любослав Венков да бъде главен съдия на тура. 

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори